Ongekookte spaghetti, een stuk touw, een rol tape, een schaar en een marshmallow. Dat is het enige materiaal dat je krijgt voor de ‘marshmallow-challenge’. Doel is om in een kleine groep op 18 minuten tijd zo’n hoog mogelijke toren te bouwen, met de marshmallow bovenaan.
Een opdracht die heel wat teweeg brengt, zo blijkt ook uit deze TED-talk van Tom Wujec hierover: CEO’s scoren beter wanneer er een secretaresse bijzit, kleuters doen het beter dan business studenten en architecten en engineers scoren het hoogst.
Wat leren we nu van deze challenge voor organisaties in beweging en voor ons werk als doorbraakarchitecten? Voor ons staat de challenge symbool voor een doorbraaktraject in organisaties en de marshmallow vertegenwoordigt de impact die je wilt bereiken in een organisatie.
Het design van een veranderingsproces
Een goede architect ziet meer dan de simpele wensen van zijn klant (veel licht, genoeg opbergruimte en een open keuken). Hij/zij weet ook waar de stabiliteit zit, op wat voor bodem je huis staat, kent de bouwregels en weet hoe het nieuwe gedeelte naadloos kan ingepast worden in het oude stuk. Dat is vakkennis. Je kan als klant een mooie tekening maken van een huis, maar om het dan ook effectief te bouwen, zit er nog veel vakmanschap tussen.
Hetzelfde geldt voor doorbraakarchitecten. Doorbraakarchitecten kijken niet alleen naar de initiële vraag van de organisatie (“we hebben een nieuwe focus nodig”), maar houden ook rekening met de wensen van de buitenwereld, kijken of de organisatie robuust en wendbaar genoeg is, of er voldoende verbinding is met de rest en of de juiste stakeholders zijn betrokken. Als doorbraakarchitect kijk ik ook naar wat niet zichtbaar is, zoek ik uit waar de weerstand zit binnen de organisatie en waar de beweging natuurlijk ingezet kan worden. We kijken vanaf het begin naar alle elementen en zien zo het brede plaatje.
Marshmallows en agile
Waarom blijkt dat kleuters beter zijn in de marshmallow-challenge dan business studenten? Kinderen denken niet te veel na. Ze proberen, voelen en staan zo dichter bij de essentie.
Bij een veranderingstraject komt het erop aan niet alles te overdenken, maar soms ook gewoon te doen. Start vanuit de impact. Welke impact wil je als organisatie gebruiken en welke stappen dien je hiervoor te nemen om dit te bereiken? Welk materiaal hebben we voorhanden en hoe kunnen we dit zo efficiënt mogelijk inzetten? Wat missen we nog en wat kunnen we nog verder ontwikkelen?
En dan is het een kwestie van experimenteren, uitproberen. Werk niet heel je plan uit, maar zet al een kleine, eerst stap. Dat is de Agile-methode.
Ook binnen onze veranderingstrajecten hameren we hierop: open bijvoorbeeld eerst een pop-up, eerder dan meteen een pand te kopen en een winkel in te richten. Zet liever een tent in je tuin, eerder dan meteen een vergaderzaal te renoveren. Leg liever je startvraag voor aan je personeel dan het afgewerkte plan. Test, meet en pas aan.
Betrek het hele team
Uit de challenge kwam naar boven dat de ploeg waarmee je de toren probeert te bouwen even belangrijk is als het materiaal dat je voorhanden hebt. Werk dus ook tijdens een veranderingstraject met een doorsnede van een organisatie. Betrek iedereen die er belang bij heeft, van management tot personeel en vrijwilligers.
Bovendien tonen de resultaten ook dat onder high pressure,groepen met minder skills een pak slechter scoren. Groepen die dan weer meer vakkennis hadden, scoorden net veel beter onder druk.
Wanneer je met je medewerkers nadenkt over het voortbestaan van je organisatie, over het veranderingstraject dat voor je ligt, over de impact die je moet maken, dan wordt dat een proces onder hoge druk en dat is moeilijk om zelf te faciliteren. Doorbraakarchitecten hebben deze materiaalkennis en skills op het vlak van veranderingsprocessen. Wij brengen die high skillsin zodat jouw organisatie net betere resultaten krijgt. Jullie zijn de specialisten in jullie organisatie, wij de experts op het vlak van doorbraken. Samen hebben we de vakkennis die nodig is om de organisatie succesvol door de verandering te loodsen.
Bij Tweeperenboom gaan we bovendien nog een stapje verder. We vinden het belangrijk om niet alleen faciliterende skills binnen het veranderingstraject binnen te brengen, maar het ook in de organisatie in te brengen. Door het samen doen, leer je als organisatie zodat je de volgende keer sterker in je schoenen staat om dergelijk traject tot een goed einde te brengen.
Lies Lambert
Interesse om je organisatie te laten begeleiden tijdens een veranderingstraject? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.