Dorpsstraat nummer één. Meer dan dat kan je niet in de dorpskern gelegen zijn. Volgens een inscriptie in de dakbalken dateert het hoofdgebouw van Tweeperenboom van 1779. In de jaren zeventig was het een opvangplek voor een tiental kinderen onder de hoede van zuster Hortense Rochette. De decennia daarvoor hield Jeanne Schoeters er een coöperatieve winkel ‘De Welvaert’ open.
Iedereen in het dorp kende toen ook de broer van Jeanne: Jef, de smid. Jef was gekend als echte vakman, het kruis op de kerktoren getuigt daar tot op vandaag nog van. Jef was ook een vertrouwenspersoon en zijn smidse-atelier op Warotstraat 4 vormde een ontmoetingsplaats.
Al altijd heeft Dorpsstraat 1 een centrale functie gehad in het dorp, en verbond het sociaal engagement met ondernemerschap. Het kon dan ook niet anders dan dat Tweeperenboom hier onstond. En net zoals in de vorige eeuw, breiden we met ons project ‘De Smederij’ de grenzen uit naar Warotstraat 4. Zo bouwen we gestaag aan een bruisende, ondernemende hub in het dorp.
Tweeperenboom begeleidt mensen, organisaties en sectoren om doorbraken te maken
in een alsmaar sneller veranderende en complexe omgeving en werkt onderliggend op de competenties die de klant nodig heeft om dit zelf te blijven
doen: robuustheid, wendbaarheid en verbinding.
Op die manier draagt Tweeperenboom bij aan een meer duurzame, wendbare en inclusieve
maatschappij die in staat is zichzelf te vernieuwen.
De wereld is in transitie. Verandering op zich is niet nieuw, wél de veelheid, snelheid, globaliteit en complexiteit waarmee ze zich manifesteert. Gangbare managementmethoden, businessmodellen en concurrentiedenken zijn achterhaald. Lineaire processen werken niet meer. Samenwerken is een must geworden.
Wij geloven dat deze context kansen biedt voor iedereen. Cruciaal is dat mensen, organisaties en maatschappij bouwen aan nieuwe skills, organisatieculturen en samenlevingsvormen. Centraal daarbij staan drie competenties:
1. robuustheid
2. wendbaarheid
3. verbinding
Tweeperenboom ondersteunt mensen, organisaties en netwerken die fundamentele verandering nastreven en helpt hen om concrete resultaten te realiseren. We werken daarbij vanuit ons doorbraakmodel en putten inspiratie uit de context van een dorp aan de rand van de stad. Ons ondernemend ecosysteem in Winksele vormt daarvoor de ideale experimenteerruimte.
Tweeperenboom kon ontstaan en kan groeien dankzij de steun en het vertrouwen van deze sterke, inspirerende mensen.
Schrijf je in om al onze updates over nieuwe opleidingen, projecten en activiteiten rechtstreeks in jouw mailbox te ontvangen.
Centraal in de groene tuin van Tweeperenboom staat een oude perenboom. Jawel, één boom – geen twee. En zeker, we oogsten jaarlijks meer dan twee stuks peren. “Maar waar verwijst die ‘twee’ dan naar?”, horen we je vragen.
Aan die ene boom hangen twee soorten peren: groene en rode peren. De bloesems van de ene soort kondigen zich jaarlijks zo’n week later aan dan die van de andere soort. En de ene soort is sneller rijp dan de andere. Elk zijn eigen tempo en toch tesamen.
Zo staat de twee-peren-boom symbool voor verschil, verbinding en samenwerking, voor ‘innoveren door te combineren’. Een mooi symbool voor een coöperatie, vinden wij, én voor het werk dat Tweeperenboom doet.
Vul hieronder de gegevens in om je inschrijving te voltooien