Lezen dat het een lieve lust is. Daar is de zomer(vakantie) het ideale moment voor. Ook bij Tweeperenboom duiken we op tijd en stond graag in een portie brainfood. Hieronder zetten we tien recente favorieten op een rijtje. Lees je mee?
- Think again (Adam Grant)
“Van gedacht veranderen is een goeie zaak.” Dat is de premisse van dit boek. Een inspirerend werk over brandweermannen, good fights en het discomfort van twijfel. De humor, grafieken en anekdotes onderweg maken hiervan aangename zwembadlectuur. Met op het einde een originele track changes-inkijk in het denkproces van de auteur. Benieuwd? Hier lees je een recensie.
- Taal van transitie (Jakob van Wielink, Riet Fiddelaers-Jaspers & Leo Wilhelm)
De auteurs zijn bekende namen in de wereld van de systemische wijsheid. De ondertitel van dit boek luidt: ‘Je roeping als leider in een wereld van verandering.’ Deze publicatie verweeft expertise uit de psychologie, de verlieskunde, de neurowetenschap, … tot een mooi geheel dat de leider in elk van ons appelleert aan zijn/haar roeping bij transitie. Lees hier iets meer over de inhoud.
- Beginners (Tom Vanderbilt)
Op een dag wilt de dochter van Tom Vanderbilt leren schaken. Tom is het spel zelf niet meester, en besluit om sámen met zijn dochter de kneepjes van het schaakvak te leren. Het is het begin van een schitterende tocht langs nieuw geleerde vaardigheden. Want een mens is nooit te oud om terug beginneling te zijn. Beginners is een heerlijke ode aan levenslang leren, aan terug leek zijn en in het onbekende springen, aan vallen, opnieuw en opnieuw, en uit elke val iets leren. Een boek dat goesting en curiositeit uitstraalt! Lees hier enkele fragmenten.
- Design journeys through complex systems (Peter Jones & Kristel Van Ael)
Vers van de pers. Klepper van een naslagwerk. Nog meer dan een opsomming van losse technieken, is dit een grammaticaal oeuvre voor wie, vanuit design thinking, zijn interventies om met maatschappelijke en organisatievraagstukken om te gaan, graag uitbreidt. Een boek om met mondjesmaat tot jou te nemen. Samengebracht vanuit dit inspirerend nest.
- Leven in tijden van versnelling (Hartmut Rosa)
Vertragen. Vertragen. Vertragen. Dit essay houdt een pleidooi om in een wereld van snel, snel, snel en druk, druk, druk op de pauzeknop te duwen. Een aanrader voor wie benieuwd is naar het begrip ‘resonantie’. Een nice to read voor wie (op verlof) graag even terugkeert naar de essentie.
“Niemand weet in zijn eentje genoeg.” Dus schreef Eric Koenen een boek over collectieve intelligentie. Pientere publicatie over hoe we ‘samen denken’ nodig hebben om de uitdagingen van deze tijd(en) te tackelen. Hier lees je een vraag-en-antwoord met de auteur. Een gesprek over vrije ruimte, situationeel leiderschap en mensen die mensen.
- The nordic secret (Lene Rachel Andersen & Tomas Björkman)
Voor wie deze zomer naar het Noorden trekt, is dit boeiende reislectuur. Centrale vraag: hoe gaan samenlevingen vredevol door immense economische, technologische en structurele veranderingen? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van de Scandinavische landen? Hoe kunnen we persoonlijke ontwikkeling en betekenisgeving constructief benaderen in tijden van grote verandering? Check zeker de bijbehorende website.
- De dwaling van de beeldenstormer (Koen Lemmens)
“Deze bundel houdt een fris pleidooi om bewust om te gaan met onze traditie, want als we vandaag zijn wie we zijn, is dat ook te danken aan de vorige generaties. De tien essays handelen over onze identiteit, als individu, maar ook als lid van een ruimer sociaal en cultureel-historisch verband.” Tot zover de korte inhoud. Onderliggend gaat het over belang van geschiedenis. Over het belang van ‘toekomstdenken’ (op school) schreef Kris Van den Branden dan weer deze verfrissende blog.
- Geen samenwerken zonder samendenken (Jan De Visch)
Pittig boek, dit. De grote verdienste? De koppeling tussen het individueel ontwikkelingsniveau van mensen (zowel cognitief als ego-ontwikkeling) en (de kwaliteit van) samenwerking. In dit werk lees je welke (meta)cognitieve vermogens en ‘zijnsvermogens’ mensen nodig hebben om te floreren in moderne organisatievormen. Het loont de moeite, al is het geen eenvoudige kost.
- Er ligt nog een hoop op onze boekenplank. Naar deze publicaties zijn we benieuwd:
- Adaptieve intelligentie
- Onderstroommanagement. Systemisch werken voor doeners en makers
- Dansen naar vrijheid. De essentie van moedig leiderschap
- Weg van het systeem
Veel leesplezier!