Kinderen aan het woord

door 11 februari 2020Geen categorie

Hoe bereid je je voor op de transities van de toekomst, als je ze niet eens kent? Een glazen bol hebben we bij Tweeperenboom nog niet. Wat onze vennoten en collega’s wél hebben, zijn kinderen. En die hebben vaak ongebreidelde fantasieën en ongezouten meningen. Tijdens een midzomerfeest vroegen we aan hen hoe zij naar de toekomst kijken.

 Volgens Linne (9) zullen de landen één zijn. Ze heeft het niet over grote politieke manouvres, het is “gewoon, omdat de tectonische aardplaten verschuiven”, legt ze logisch uit. Heike (7) bekijkt het wél politiek: zij wil voortaan alleen lieve presidenten. Milan (10) voorspelt vliegende auto’s en Flore (12) droomt er van dat Facetimen voortaan ook met een geurfunctie kan.

Ook Brent (6) ziet een geurige wereld voor zich: “ik wil een supergrote machine maken met allemaal nerf-geweren met pijltjes. En als die pijltjes dan de grond raken, veranderen ze in bloemen.”

“Van wat vind je het gek dat het nog niet bestaat?”, vragen we hen. Een vraag waar kinderen doorgaans goed mee weg kunnen…

“Een speciaal soort hek voor huisdieren”, zegt Heike, “dat toelaat dat de dieren vrij rondlopen in de natuur, maar op zo’n manier dat ze toch bij jou blijven.“

Hasse (7) heeft het over een machine die de wereld rondgaat, alle afval opraapt en daarna het afval teruggeeft aan de rechtmatige eigenaar. Die krijgt er prompt een flyer bij om te uitleggen hoe belangrijk het is dat we recycleren en sorteren.

Machines en robots keren vaak terug in het gesprek. Cas (19) en Bo (18) verwachten dat de technologie nog sneller zal evolueren dan vandaag. Flore hoopt dat dat robots zal opleveren die in onze plaats koken, zodat we meer vrije tijd hebben. “Ja, maar dan wel met een aan/uit-knop”, vult Linne aan, “want af en toe kook ik nog graag zelf.”

Over één thema zijn ze het alvast unaniem eens: de klimaatuitdagingen en de afvalproblematiek. Cas en Bo hopen dat we een antwoord zullen bieden voor de plasticdumping en dat we 0% uitstoot kunnen bereiken. Lieze (11) wil dat de klimaatwet gestemd wordt en Milan wil minder afval in het milieu. 

Mats (12) gaat de filosofische toer op. “Er moet zo veel gebeuren in de wereld… Is het dan egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen? Hoe doe je dat én voor jezelf zorgen én voor de wereld zorgen?”

Heike, Hasse en Linne blijven niet bij de pakken zitten en voegen de daad bij het woord. Ze trekken het dorpsplein op en komen even later terug met vier gesorteerde vuilniszakken.

 

Dit artikel verscheen in het doorbraakrapport ‘Tweeperenboom Oogst 2015 -2019’. Hier kan je het artikel in de oorspronkelijke lay-out bekijken. Dubbelklik op de afbeelding en kies dan ‘open afbeelding in een nieuw tabblad’.

Pin It on Pinterest