Natuurlijke intelligentie aanboren. Dat is de oproep van Leen Gorissen in haar boek ‘Natural Intelligence. Building the future of innovation on million years of Natural Intelligence.’ Wat maakt dit boek de moeite waard? Doorbraakarchitect Hellen Houben vertelt het aan collega Saskia Vandeputte.
Saskia: ‘Wat was de aanleiding om dit boek te lezen?‘
Hellen: onderweg naar een afspraak met collega Lies Lambert mijmerde ik over polycultuur, toen ik vanuit de trein allemaal velden met monocultuur zag. Ik vertelde Lies dat ik blij was om deel uit te maken van Tweeperenboom. Net omdat wij verscheidenheid samenbrengen, en er zo voor zorgen dat dingen kunnen floreren. Daarop raadde ze mij dit boek aan. En inderdaad: het is een mooi pleidooi voor het omarmen van diversiteit. Dat is vruchtbaar op lange termijn.
‘Hoe zou jij dit boek samenvatten?‘
De essentie is dat wij heel veel te leren hebben uit de natuur. We zijn onze bescheidenheid als mens soms verloren. Dit boek draagt bij tot een nodige mindshift: je beseft hoe klein wij zijn en hoe wijs en krachtig de natuur is. Wij kopiëren veel uit de natuur voor de korte termijn, maar het is tijd om verder te kijken.
Dit werk maakt iets fluffy heel gegrond. Het bevestigt, verklaart en ontroert.
Wat is de meerwaarde van dit boek?
Ken je dat gevoel van overweldigd te worden te worden door de schoonheid en de onverklaarbaarheid van de natuur? Dit boek brengt dat soort esthetische ervaring naar boven, en het voegt iets toe, namelijk rationele verklaringen over hoe fantastisch de natuur in elkaar zit. Dat grootse gevoel krijgt taal. Ik zou het werk aanraden omdat het toont hoe we van het lineaire denken (in termen van causaliteit) weg (moeten) gaan en beseffen dat we systemisch verbonden zijn met een groter geheel. Dit werk maakt iets fluffy heel gegrond. Het bevestigt, verklaart en ontroert. Het heeft bij mij tacit knowledge geactiveerd. Ik ben mij meer bewust geworden van wat ik al wist.
Welke inzichten vind je de moeite om te delen?
Wat me bijblijft, is van het degeneratieve naar het regeneratieve model gaan. Niks in de natuur is degeneratief, behalve wat we als mens aan het doen zijn. De natuur creëert enkel positieve neveneffecten en werkt inherent duurzaam. Zuurstof is niet het hoofddoel van wat planten doen, en tegelijk is het een ongelofelijk waardevol ‘bijproduct’. Dat is collateral beauty, in plaats van collateral damage.
Hoe kan je de lessons learned meenemen in je werk en in je leven?
Dit boek is super herkenbaar. Natuur is dichtbij, iedereen kent – bij wijze van spreken – een octopus, en iedereen kan zich iets inbeelden bij de adembenemende emotie als je op de top van een berg staat. Het is een verhaal dat complexiteit erg bevattelijk uitlegt. Dat is ook wat we bij Tweeperenboom proberen te doen: de interconnectiviteit en interafhankelijkheid der dingen omarmen en toegankelijk maken. Eenvoudige taal maakt behapbaar. Het exemplarische van de natuur is daarbij dienend. Met de natuur als voorbeeld kan je ratio en emotie verbinden. Dat is nodig om verandering in gang te zetten.
Welke vraag zou je nog aan de auteur willen stellen?
Ik zou haar eerst en vooral bedanken voor dit boek. Verder zou ik vragen wat een eerste kleine stap kan zijn om de verandering van het degeneratieve naar het regeneratieve in gang te zetten. Ik wil veel mensen meekrijgen in het transitieverhaal. Daarom wil ik een heel eenvoudige, concrete stap die toch betekenisvol is. Kortom: waar beginnen we?
Benieuwd naar meer? Lees op p.16 in ons doorbraakrapport een interview met Leen Gorissen.
Hellen of Saskia beter leren kennen? Bekijk onze teampagina.
Gorissen, Leen (print on demand). Natural Intelligence: building the future of innovation on million years of Natural Intelligence.
Tekst: Saskia Vandeputte