Een leerecosysteem biedt ruimte en opportuniteit om met een heel aantal partners samen te werken en lokaal of regionaal nieuwe leercontexten aan te bieden. Nieuwe én onbekende, kleine en grote partners. De voorbije jaren zien we overal in Vlaanderen en Brussel zo’n partnerschappen groeien. Dat is boeiend. Hoe vorm je een boeiend partnerschap? En hoe reik je uit naar eventuele verrassende partners? Enkele tips.
Een partnerschap vormgeven doe je met een eerste idee. Soms is de doelstelling of idee heel helder. Bij leerecosystemen krijgt een partnerschap de ruimte om te exploreren wat er nodig is en welke wegen kunnen passen. Dat maakt het best uitdagend om mogelijke partners over de streep te trekken … of net makkelijker!
Je partners
1) Wie staat er niet op je lijst?
Vaak werk je samen met wie je al kent. Beslist heb ook jij een geheime-wens-lijstje: een organisatie, netwerk of persoon met wie je al een hele tijd graag eens wil samenwerken. Toch? Het kan nu het moment zijn: spreek die organisatie/die persoon/dat netwerk aan en daag elkaar uit: delen jullie dezelfde droom en hoe kunnen jullie elkaar versterken?
2) Kijk vanuit verschillende generaties: wie kan er nog zijn?
Op werkvloeren werken we ondertussen meestal met verschillende generaties samen. Vaak heeft elke generatie andere mogelijke partners in gedachten. Dat kan je expliciet bevragen: aan wie denkt jouw 25-jarige collega? En welke tipt je 63-jarige collega nog?
3) De blinde vlekken voorbij – pitch je idee op een andere plek en kijk welke namen je cadeau krijgt
Je voelt al dat we suggereren om je startende leerecosysteem te gebruiken als een springplank om eens breder te kijken. Bevraag daarom expliciet je blinde vlekken, bijvoorbeeld door je idee te pitchen aan iemand die niet meteen je dichte collega is. Welke suggesties van mogelijke verse partners brengt je gesprekspartner in?
4) Combineer lokale experts met verse blikken
Een leerecosysteem zet lokaal vanalles in beweging. Het heeft dus heel wat voordelen om één of enkele partners te verzamelen die de plek als hun broekzak kennen en gekend zijn door lokale mensen en organisaties. Vul deze lokale bekendheden aan met een organisatie of persoon die nieuwer is op deze plek. Zo heb je een verse blik, en dat kan helpen om kansen te zien, die de ouwe getrouwen gewoon niet meer spotten.
Hoe samenwerking opstarten?
5) Dansen tussen goesting en helderheid
Partners stappen in vanuit goesting. Ze weten dat jullie samen de ‘brug zullen bouwen terwijl jullie erover wandelen’. Dat is uiteraard in vele projecten zo. Hier leer je balanceren en dansen op de lijn tussen helderheid en flexibiliteit. Kan je te weten komen welke helderheid elke individuele (toekomstige) partner nodig heeft om mee in stappen? Heb je zicht op wat hen echt aantrekt in dit nieuwe partnerschap, en kan je dat al helder meenemen? Dan kan je daar bewust voldoende aandacht aan geven in de eerste – zoekende, wroetende – fase.
6) Besnuffel elkaar ook individueel
Partners komen vaak bij elkaar in overleg en zitten dan met 3, 4, 5 of meer rond de tafel. Spreek ook 1 op 1 met elkaar af. Voor een overleg aan tafel of een wandeling: voer het gesprek over wat je elk drijft en waar je tegenaan loopt.
7) Wat is de handleiding van elke partner?
In een partnerschap werken we samen. Onherroepelijk kom je hier in contact met verschillende stijlen en behoeftes in samenwerking. Het is boeiend – en meestal ook plezant – om tijdens één van de eerste sessies of zelfs in de verkennende fase al volgende vragen op tafel te leggen: Wat is jouw handleiding? Hoe werk jij of hoe werkt jouw organisatie graag samen? Wanneer haak jij af?
Als je zo al snel te weten komt dat iemand pas echt in actie schiet bij een (krappe) deadline, kan je daar meteen op inspelen.
Als je net gestart bent
8) Waar mensen en organisaties samenwerken, duiken en cours de route nieuwe mogelijke partners op. Zorg voor ‘onboarding’.
Wees je ervan bewust dat kort na de start nieuwe mogelijke partners zullen opduiken. Die hebben het prilste begin niet mee beleefd en hebben baat bij een snelle ‘onboarding’. Het helpt als je het beginstadium goed documenteert en ook met deze nieuwe partner tijd maakt voor een snuffelmoment (zie tip 6).
9) Eerste concrete resultaat: check!
Een gezamenlijk plan met concrete mijlpalen voor de eerste weken en maanden maakt prioriteiten zichtbaar. Partners zijn gemotiveerd als ze vanaf het begin kunnen samenwerken naar een eerste concrete resultaat. Kies dus samen een eerste doel, plant ‘t zichtbaar op de agenda en vier samen als je het behaalt.
10) Mensen komen en gaan…partnerschappen blijven bestaan: een partner is meer dan één persoon uit een organisatie
Ook in jouw partnerschap zullen collega’s van job wisselen, op zwangerschapsverlof vertrekken, enkele maanden afwezig zijn… En dat soms al snel. Neem vanaf het begin mee dat de samenwerking moet blijven lopen, ook al schuift iemand anders van dezelfde organisatie aan de tafel. Bouw je partnerschap zo op, dat binnen één organisatie de kennis doorstroomt naar meerdere collega’s.
Heb je zelf nog een interessante ervaring of tip? Laat het ons weten en we nemen die graag op.
Meer weten over leerecosystemen? Tweeperenboom is dé partner voor leerecosystemen. Wij begeleiden organisaties en partnerschappen om het leerecosysteem mee op te zetten, uit te bouwen, van strategie tot actie te komen. www.leerecosysteem.be