Leren uit de toekomst:
werken met toekomstscenario’s

Toekomstscenario’s zijn een procesmethode en techniek die je kan toepassen om zicht te krijgen op mogelijke contexten waarin jouw organisatie in de toekomst terecht kan komen. Door een analyse te doen van de trends die zich voordoen in jouw sector kan je voor je organisatie verschillende scenario’s uitwerken. Zo creëer je een beter bewustzijn van je omgeving en kan je hier proactief op inspelen.Dit proces helpt om in een veranderende context tòch vat te krijgen op onzekerheid en om de strategie van je organisatie te bepalen.

Ben jij (bege)leider van een verander- of innovatietraject, en word je geconfronteerd met een complex, onoverzichtelijk landschap? Lijkt het eeuwen te duren eer je collectief tot keuzes kunt komen? Toekomstscenario’s zijn een flexibel instrument dat je kan helpen om:

  • complexiteit overzichtelijk te visualiseren
  • gezamenlijk visie te vormen
  • inhoudelijke keuzes te maken met elkaar

Daarnaast heeft de techniek als effect dat mensen in je organisatie meer veranderingsbekwaam en wendbaar worden, en dat ze leren omgaan met onzekerheid. Door de techniek in je organisatie in te bedden in een gezamenlijk leerproces, maak je de toekomst niet alleen begrijpelijk, maar zet je ook aan tot handelen – al vanaf vandaag! – en oriënteer je de energie naar het creëren van een gewenste toekomst.

Tijdens de opleiding reiken de lesgevers theorie, stappenplannen en praktijkvoorbeelden aan en gaan de deelnemers cocreatief aan de slag met een concrete case. Elke deelnemer kiest ook een eigen case uit zijn/haar eigen organisatie en werkt hier tussen de sessies door een plan voor uit, waar we via intervisie en coaching dieper op in gaan tijdens de vierdaagse. Op die manier toetsen we meteen de theorie aan de praktijk.

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die het denken over de toekomst wil inzetten op een kritische en opbouwende manier, op weg naar meer gemeenschapszin en verantwoord ondernemerschap.

Taal Nederlands

Niveau inleidend, geen voorkennis vereist

Voor wie Leidinggevenden, begeleiders van veranderingsprocessen

Door wie Philippe Vandenbroeck (ShiftN) en Bert Smits (Tweeperenboom)

Format  Vier hele dagen. Als rode draad doorheen het traject wordt gewerkt aan een eigen case uit de organisatie van de deelnemer, waarbij het geleerde onmiddellijk wordt toegepast in de praktijk.

Data 

  • donderdag 13 en vrijdag 14 februari 2020
  • vrijdag 13 maart 2020
  • vrijdag 24 april 2020

telkens van 9u tot 17u

Locatie Tweeperenboom, Winksele, Belgium

Prijs 1.200 euro, excl. 21% BTW (maaltijden, dranken en cursusmateriaal inbegrepen)

Pin It on Pinterest

Share This