Kaders voor het begeleiden van complexe verandering

“De snelheid van ons leren is trager geworden dan de snelheid van verandering, en dus leven we in het donker”, zegt Eddie Obeng in zijn TED-talk ‘The World After Midnight’. Wat betekent dat voor een organisatie? En hoe ga je daar als professional mee om? Deze training biedt kaders en handvaten voor het ontwerpen en begeleiden van complexe verandertrajecten.

De training belicht 3 thema’s.

Eén: Lineair plannen en denken werkt niet meer. Tegen dat je alles gepland hebt, is de wereld om je heen veranderd. Moeten we dan nog plannen? Jazeker, ook in een veranderende en onvoorspelbare omgeving is planning en procesontwerp zinvol. Vanuit agile, lean start-up en het werken met parallelle tracks geven we concrete antwoorden op deze vraag.

Twee: Een ingewikkeld probleem krijg je opgelost met één expert en een stappenplan. Voor een complex probleem daarentegen moet je meer uit de kast halen. Een complex probleem vergt experimenteerruimte en samenwerking tussen verschillende experten en invalshoeken tegelijkertijd. We halen inspiratie uit model storming, cocreatie en de maatschappelijke vijfhoek.

Drie: Output en deliverables blijven nodig en relevant. Om échte impact te genereren, verleggen we onze hoofdfocus echter van output naar outcome. Wanneer je constant je koers moet bijsturen, heb je een helder doel voor ogen nodig. Inzichten uit impactmeting kunnen hierbij helpen.

Tijdens deze dag blijf je niet zitten. En dat bedoelen we heel letterlijk, want de plenaire training wisselen we af met een werkoefening buiten, individuele opdrachten of in duo en een case-bezoek aan de Smederij (indien het bij Tweeperenboom doorgaat).

Taal  Nederlands

Niveau Veldervaring met het begeleiden van veranderprocessen is aangewezen, maar niet noodzakelijk. Mogelijkheid om kennis te delen in de groep door een eigen case in te brengen.

Voor wie Change begeleiders, procesbegeleiders, onderzoeksbegeleiders. Zaakvoerders, bestuurders of leidinggevenden. Afdelingen die verantwoordelijk zijn voor organisatiestructuur en -cultuur, strategie en verandermanagement en innovatie.

Door wie Nele Smets, oprichter van Tweeperenboom, agile coach, impact coach, doorbraakarchitect

Format 1 volledige dag: training (kaders, technieken en praktijkvoorbeelden), opdrachten om individueel of per twee te doen (liefst toegepast op een reële, eigen case), kennisdeling in de groep, ontwerpoefening tijdens een wandeling

Data donderdag 5 maart 2020 – op vraag ook als incompany-training

Locatie Tweeperenboom of bij jullie

Groep Minimum 6, maximum 12 personen

Prijs 495 euro, inclusief koffie en koekjes à volonté, een lekkere lunch en materiaal (exclusief BTW)

Pin It on Pinterest

Share This